Voor het terugleveren van stroom is een analoge (Ferraris-meter) of digitale (slimme) meter nodig.

Een Ferraris-meter loopt automatisch terug als er elektriciteit aan het net teruggeleverd wordt. Dan hoeft deze niet vervangen te worden. Bij salderen wordt de teruglevering van het verbruik afgetrokken. Als er alleen gesaldeerd gaat worden, dan kan deze meter blijven hangen.

Wordt er meer teruggeleverd dan verbruikt, dan is een slimme meter interessanter. Dit is een meter die naast het elektriciteitsverbruik ook de teruggeleverde elektriciteit registreert.

Een slimme meter aanvragen kan bij de netbeheerder. Vraag dan om een zogenaamde prioriteitsplaatsing. De netbeheerder plaatst de slimme meter gratis. Wordt de slimme meter aangevraagd, dan kunnen er kosten aan de plaatsing verbonden zijn. De netbeheerder mag dan voor de plaatsing van de slimme meters voor elektriciteit en gas samen maximaal 72,60 euro vragen (peildatum juli 2015). Is er geen gasaansluiting? Dan kost de plaatsing van de slimme meter voor elektriciteit iets minder. De netbeheerder plaatst de slimme meter binnen drie maanden.